Ramar

Fina ramarRamar är ett skydd och en dekoration för att få ett motiv att bryta mot omgivningen. När en bild får en ram, brukar man kalla det en inramning. Läs mer om inramning på Wikidepdia.

Ramens uppbyggnad

Ramar är normalt gjorda av trä, men också metall och kompositplast förekommer. De ramarna som är gjorda i trä brukar tillverkas av furu, men även andra exklusiva lövträd som t.ex. Abachi förekommer. Ek, Bok och Lönn är andra populära träslag. Ramar av trä brukar vara dyrare än ramar av andra material. Abachi som är vanligt från tillverkare i Europa har sin stora fördel i att de är lättbearbetade, raka, kvistfria och får ofta en mycket slät och fin yta som inte behöver så mycket efterbearbetning. Mer ramar hittar ni på här.

Ram för LP

Ramar för LP och vinyl är ett fantastiskt sätt att skapa fina kreationer på väggarna i hemmet. Vinyl och LP har alltid varit kul då de har större omslag eller konvolut, än t.ex. CD-skivor. Omslagen som ofta är skapade av konstnärer och designers håller extremt hög klass som tavla, eller konstverk. Har du gamla skivor liggandes kan du ha möjligheten att skapa fina ramar för dina LP skivor.

Barockramar

Det finns många olika varianter av ramar. En variant är barockramar, där utsmyckningar pryder ramen och påminner och barocktiden höjdpunkt på 1600-talet. Ordet barock betyder egentligen absurd, överdriven, orimlig. Kanske en passande beskrivning på dessa maffiga ramar. Idag använder man barockramar på många ställen - inte bara i herrgårdar, slott och museum. Dagens trender där man blandar inredningstyper har gjort att den åter blivit mycket populär.

Ovala ramar

Ovala och runda ramar är också vanliga fotoramar. De var mycket populära förr och lever kvar än idag. Den ovala ramen bryter fint av rummens annar vanliga räta former. Många ovala ramar gör sig fint i samlingar på väggar där deras mjuka former harmoniserar fint med varandra.

Clipsramar

Clipsramen är en verklig klassiker i all sin enkelhet. Den består endast av en glasskiva och ett bakstycke där små metallclips håller ihår glaset och bakstycket, med kortet eller fotot fastklämt imellan. Ett mycket billigt och stilrent sätt att dekorera sina väggar.

Måttbeställda ramar

Numera kan man köpa måttanpassade ramar på t.ex. Alldo.se och Crimo Ramar. Annars är det normala att man besöker en så kallad rammakare för att få sidan bilder inramade. Vanliga fotoramar passar också om man kan utnyttja deras standardmått.

Ramar med och utan glas

Åljemålningar på duk ska inte ha glas i inramningen. Oljan måste kunna andas. Foton och papper (papperkonst etc) måste däremot skyddas med glas. Dels för smuts och annat nedbrytande material, men även som UV-skydd med specialglas.

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)